Eind vorig jaar reageerden 5 Vlaamse jeugdraaden op het aanbod van VVJ om mee aan boord te stappen van een nieuw project: een uitwisseling met andere jeugdraden in Europa. Samen met VONK, de jeugdraad van Aalst, mochten wij met VVJ aan de tekentafel om deze uitwisseling mee vorm te geven. Na enkele maanden hoopvol afwachten, kregen we te horen dat het project inderdaad de Europese subsidie toegekend kreeg waarop het aanspraak maakte en bestond er geen twijfel meer over: jeugdraad Oudenaarde ging op Europese uitwisseling in Finland!

Dankzij het journalistiek talent in eigen rangen, leest u hieronder het persbericht over onze internationale ervaring.

DE VONK SLAAT OVER TUSSEN DE JEUGDRADEN VAN OUDENAARDE EN AALST

Van 29 juli tot 4 augustus namen de jeugdraad van Oudenaarde en de Aalsterse jeugdraad Vonk samen met Catalanen, Polen en Finnen deel aan een internationale uitwisseling in Finland. Opzet van de reis? Ideeën uitwisselen en andere jeugdraadstructuren leren kennen in een ontspannen en vrolijke sfeer.

‘Team Belgium’, ongeveer vijftien jongeren uit Oudenaarde en Aalst, verbleef eerst twee dagen in Helsinki om daarna vijf dagen te vertoeven in Vihti, een gemeente in Zuid-Finland op ongeveer een uurtje rijden van de hoofdstad. Deze twee plaatsen werden het decor voor een leerrijke en amusante week.

We proefden van zowel de cultuur van de verschillende landen als van hun manier van werken in de jeugdraad. Zo kwamen we te weten dat het in Choszczno (Polen) niet mogelijk is om langer dan twee jaar in de jeugdraad te zitten.

Gilles Eeckhout (voorzitter Jeugdraad Oudenaarde) omschrijft het als volgt: “We wisten eerlijk gezegd niet goed wat er ons te wachten stond. Het was de eerste keer dat een dergelijke uitwisseling plaatsvond, wat het voor ons extra spannend maakte. Vooral van Aalst kregen we heel wat frisse ideeën voor onze werking. Vonk hervormde bijna een jaar geleden haar structuur en concept. Zo organiseren ze iedere maand een praatcafé waar de Aalsterse jeugd terechtkan met allerhande vragen en ideeën.”

Jullie Belgen hebben echt voor alles een liedje

“Een zotte bende, die Belgen”, klonk het bij de andere deelnemende landen. “Geef Belgen een piano, gitaar of synthesizer en er weerklinken talloze liedjes die iedereen uit volle borst meezingt.”

We ontdekten ook heel wat culturele verschillen. “Het is gek hoe iemands denkbeeld zo bepaald wordt door het land waar je geboren bent”, verklaart Marie Crombez (bestuurslid Jeugdraad Oudenaarde). “Zo zijn Finnen enorm gestructureerd en strikt. Je eet er om 8u30 ontbijt, om stipt 12u00 middageten en om 17u30 avondeten. Waarden en normen liggen er heel gevoelig. Een hemelsbreed verschil met de Catalanen. Zij nemen alles meer met een korreltje zout, ongedwongen en vooral zonder tijdschema.”

Op weg naar participeren

“We debatteerden over verschillende onderwerpen maar vooral over participatie. De jeugdraad is tenslotte het aanspreekpunt bij uitstek voor jongeren. Jeugdraad Vonk bereikt heel wat jongeren die geen lid zijn van jeugdbewegingen terwijl Oudenaarde de stem van niet- georganiseerde jongeren mist. Met verschillende initiatieven willen we zowel schoolgaande als niet-schoolgaande jeugd bereiken”, legt Gilles Eeckhout uit. “Betrokkenheid van alle Oudenaardse jeugd is de sleutel tot een goede werking van onze jeugdraad.”

Nog enkele leuke weetjes: Catalanen zijn het niet gewend om vroeg te eten. Door de warme zomers eten ze ’s middags om 15u00 en ’s avonds pas rond 22u00. Polen houden blijkbaar niet van de Finse keuken. Wij daarentegen wel, de ‘korvapuusti’, een Zweeds-Fins gebakje met boter-, kaneel- en amandelvulling was zeker en vast een voltreffer. En wat we boven alles onthouden is de leuke feedback van de andere deelnemers: “Jullie Belgen zijn de grootste sfeermakers die we ooit gekend hebben!”

Charlotte Taelman, bestuurslid Jeugdraad Oudenaarde.

Tags: